Pomazánky 4. část
JÁTROVÁ POMAZÁNKA:
2 játrovky (celkem asi 250 g), 1 sklenička kečupu, 1 středně velká cibule, 4 hrsti nadrobno nakrájeného hlávkového zelí, sůl, mletý pepř. Játrovky rozmačkáme vidličkou a utřeme
s kečupem. Přidáme nakrájenou cibuli a nakrájené zelí, promícháme, podle chuti osolíme
a okořeníme. Necháme chvíli odležet. Mažeme na chléb, zdobíme plátky vajíčka a sterilované okurky.
ZELENINOVÁ POMAZÁNKA S TVAROHEM:
2 malé syrové mrkve, 2 jablka, 1 lžíce mléka, 250 g tvarohu, sůl. Mrkev nakrájíme na kolečka, oloupaná jablka na kostky. Rozmixujeme s mlékem na kaši. Po částech do mixéru přidáváme tvaroh a osolíme. Do pomazánky můžeme zamíchat i 150 g jemně nakrájené šunky. Mažeme na krajíce tmavého chleba a ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ:
2 díly nastrouhaného křenu, 1 díl nastrouhané mrkve, majonéza, sůl. Zeleninu jemně nastrouháme, promícháme a spojíme s majonézou. Podle chuti osolíme a mažeme na rohlíky. Zdobíme půlkami vlašských ořechů.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA SE SARDELOVOU PASTOU:
60 g smetanového sýra, 1 lžička sardelové pasty, několik kapek worcesteru, 1 lžička nastrouhaného křenu, 1 natvrdo vařené vejce. Smetanový sýr vymícháme společně se sardelovou pastou a worcesterem do hladkého krému. Zamícháme jemně nastrouhaný křen, promícháme. Mažeme na krajíčky veky, sypeme nasekaným vajíčkem a ozdobíme petrželkou.
POMAZÁNKA NA TOPINKY:
1 kg rajčat, 500 g cibule, 3 větší jablka, 1 lžička kari koření a 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička mletého pepře, 6 stroužků česneku, 1 šálek cukru (asi 200 g), 1 šálek octa (2 dl),
1 lžíce mleté pálivé papriky, 2 lžíce soli. Zeleninu pokrájíme, přidáme ostatní přísady a rozvaříme na kaši. Horké plníme do předehřátých skleniček a uzavřeme.
BROKOLICOVÁ POMAZÁNKA:
Brokolici, rozdělenou na růžičky, krátce povaříme, přelijeme studenou vodou. Okapanou smícháme s brynzou, uvařeným vejcem a trochou majonézy.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA:
1 větší křen, 150 g měkkého salámu, 1 pomazánkové máslo, 1 měkký sýr, majonéza, 1 lžíce pikantní hořčice, koření VEGETA, mletý pepř, sůl. Máslo utřeme s měkkým sýrem, hořčicí a majonézou. Přidáme jemně nastrouhaný křen a pomletý salám. Promícháme, ochutíme kořením, podle chuti osolíme.
KŘENOVÁ POMAZÁNKA SE SARDELOVOU PASTOU:
1 lžička nastrouhaného křenu, 60 g smetanového sýra, 1 lžička sardelové pasty, pár kapek worcesteru, 1 natvrdo vařené vejce. Smetanový sýr vymícháme společně se sardelovou
pastou a worcesterem do hladkého krému. Zamícháme jemně nastrouhaný křen a promícháme. Mažeme na krajíčky chleba, sypeme nasekaným vajíčkem a ozdobíme petrželkou.
OLIVOVÁ POMAZÁNKA:
1 balíček černých oliv bez pecek, 1 sardelová pasta, kuřecí maso (asi 1/4 kuřete), 1 cibule, 50 g Balkánského sýra, 1 lžička pikantní hořčice, pomazánkové máslo, pepř.
Olivy, pastu, maso a cibuli rozmixujeme, smícháme s nastrouhaným sýrem, hořčicí
a pomazánkovým máslem.
ŠUNKOVÁ POMAZÁNKA S KŘENEM:
150 g šunky, 1 žervé sýr, 2 lžíce mléka, majonéza, strouhaný křen (podle chuti), sůl.
Sýr rozmícháme s mlékem a trochou majonézy. Vmícháme umletou šunku a jemně nastrouhaný křen. Podle chuti osolíme.
CHALUPÁŘSKÁ POMAZÁNKA:
300 g mrkve, 300 g petržele, 1 cibule, 1/2 celeru, 2 lžíce hořčice, 2 majonézy, sůl.
Zeleninu jemně nastrouháme, cibuli drobně nakrájíme, osolíme, vmícháme hořčici
a majonézu. Mažeme na chlebíčky, ozdobíme šunkou, vařenými vejci, okurkou, paprikou, nastrouhaným sýrem, podle možnosti a chutě.
ZELENINOVÁ POMAZÁNKA:
200 g celeru, 200 g mrkve, 160 g petržele, 1 pórek, 1 stroužek česneku, 200 g majonézy nebo tatarky, 1 bílý jogurt, sůl. Zeleninu nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Promícháme s majonézou, jogurtem, podle chuti osolíme.
DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA SE ZELENINOU:
20 g droždí, 60 g másla, 1 malá cibule, 1 rajče, 2 zelené papriky, 1 vejce, hořčice, sardelová pasta, pepř, sůl. Máslo vymícháme do pěny, přidáme nastrouhané droždí, jemně pokrájenou cibuli, hořčici, sardelovou pastu (podle chuti), uvařené posekané vejce, nastrouhané rajče
a posekanou papriku. Vše dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.
ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA S TVAROHEM:
150 g nastrouhaných ředkviček, 150 g tvarohu, 100 g másla, pažitka, sůl. Tvaroh utřeme
s máslem a jemně nastrouhanými ředkvičkami. Osolíme podle chuti, přidáme nakrájenou pažitku.
ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA:
2 máslové tavené sýry, 80 g másla, 1/2 cibule, 2-3 svazky ředkviček, sůl. Máslo utřeme se sýry, přidáme jemně nakrájenou cibuli a nastrouhané ředkvičky. Podle chuti osolíme. Mažeme na krajíčky veky, pečiva a hustě sypeme pažitkou.
POMAZÁNKA Z CUKETY:
Oloupanou cuketu nastrouháme a na ohni vydusíme ze šťávy. Necháme okapat na sítu, zbytek vody vymačkáme. Přidáme olivový olej, mletý pepř, sůl, vinný ocet a 2 palice rozetřeného česneku. Dochutíme solí a mažeme na chléb s máslem nebo podáváme jako přílohu k masu.
POMAZÁNKA S MRKVÍ:
1 syrová mrkev, 2-3 stroužky česneku, 100 g měkkého salámu, 100 g sýra Eidam, 2 natvrdo uvařená vejce, 1/2 sklenice majonézy (125 g), sůl. Sýr a mrkev jemně nastrouháme, salám nakrájíme na nudličky, vejce na kostičky. Přidáme prolisovaný česnek, majonézu, podle potřeby osolíme. Mažeme na chleba, pečivo.
KAPUSTOVÁ POMAZÁNKA:
300 g vařené kapusty, 1 malá cibule, 1 lžička pikantní hořčice, 1 lžička sardelové pasty,
30 g másla, šťáva z 1/2 citronu, mletý pepř, sůl. Kapustu uvaříme, odstraníme žebra, drobně nasekáme a promícháme s drobně nakrájenou cibulí. Máslo utřeme s hořčicí, sardelovou pastou, citrónovou šťávou a smícháme s kapustou. Podle chuti osolíme, opepříme a mažeme na tmavý chléb.
POMAZÁNKA Z ČERVENÉHO ZELÍ:
1/2 litrová sklenice nakládaného červeného zelí, 200 g měkkého salámu, 1 velká cibule, 1 malá tatarská omáčka, sůl, cukr. Zelí necháme okapat, drobně ho nakrájíme, přidáme na kostičky nakrájený salám a cibuli. Spojíme tatarskou omáčkou, osolíme a podle chuti osladíme.
POMAZÁNKA SE ZELÍM A ČESNEKEM:
1 sklenice sterilovaného zelí, 4 stroužky česneku, 300 g šunkového salámu, mletý pepř, sůl, tatarská omáčka (250 g). Vymačkané zelí pokrájíme, smícháme se salámem nakrájeným
na nudličky. Tatarskou omáčku ochutíme prolisovaným, (utřeným) česnekem a vmícháme do zelí. Podle chuti osolíme, opepříme, necháme alespoň 15 minut v chladu uležet. Mažeme na plátky veky, kolečka rohlíku, ozdobíme zeleninou (rajčata, paprika, okurky).
POMAZÁNKA Z NAŤOVÉ CIBULKY:
2 natvrdo uvařená vejce, 80 g másla, 1 svazeček cibulky, sůl. Dolní, bílou část cibulky nasekáme a na kousku másla osmahneme. Zbylé máslo utřeme se žloutky, přidáme osmaženou cibulku a osolíme. Zelenou část cibulky jemně nasekáme a vmícháme do pomazánky.