Pomazánky 5. část
KŘENOVÁ POMAZÁNKA S LUČINOU:
2 malé sýry Lučina, 3-4 lžíce mléka, 3-4 lžíce strouhaného křenu. Lučinu utřeme s mlékem, vmícháme křen. Mažeme na kolečka rohlíků, zdobíme kouskem pomeranče, kapie, petrželky.
POMAZÁNKA NA CHLEBÍČKY:
Nastrouháme najemno 1 středně velký syrový celer, 7 mrkví, 200 g sýra Eidam. Vše spojíme majonézou, osolíme, přidáme utřený česnek (podle chuti).
CELEROVÁ POMAZÁNKA:
Ve slaném okyseleném nálevu uvaříme 1 celer (asi 500 g), smícháme a pomeleme společně se 2 vařenými bramborami, 200 g měkkého salámu, 1 větší cibulí, 1 sterilovanou kapií. Přidáme 1 lžičku hořčice, 3 lžíce majonézy, dochutíme pepřem a solí. Necháme v chladu uležet.
DOBRÁ POMAZÁNKA:
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme nakrájené sladkokyselé okurky, nasekanou cibuli, spojíme s hořčicí, majonézou, dochutíme pepřem a solí.
POMAZÁNKA Z KEDLUBEN:
2 kedlubny najemno nastrouháme a smícháme se 2 sýry Lučina. Přidáme 2 lžíce mléka, lžičku petrželové natě a pažitky, sůl a 1/2 lžičky ml. kmínu a promícháme.
KRŮTÍ POMAZÁNKA:
1 konzerva krůtího masa s vejci, 1 cibule, 1 tavený sýr, 1 majonéza, pepř, sůl. Sýr utřeme s majonézou a krůtím masem. Vmícháme jemně nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme podle chuti.
VEPŘOVÁ POMAZÁNKA:
1 konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě, 2 menší uvařené brambory, 1 cibule, česnek, pepř, sůl. Maso vařečkou dobře rozmělníme, přidáme nastrouhané brambory, jemně nasekanou cibuli, utřený česnek se solí (podle chuti), osolíme a opepříme. Tento základ dochutíme kečupem, hořčicí, nakrájenou kyselou okurkou, 2 vařenými nakrájenými vejci. Mažeme na chleba, zdobíme zeleninou.
KUŘECÍ POMAZÁNKA S KŘENEM:
200 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa umeleme společně s 1 cibulí. Promícháme
s 1 lžičkou nastrouhaného křenu, 1 nastrouhaným vařeným vejcem, 1 lžící hořčice a 2 lžícemi rostlinného oleje. Dochutíme mletou paprikou, pepřem, solí.
ĎÁBELSKÁ HOVĚZÍ POMAZÁNKA:
200 g hovězí konzervy, 100 g tvrdého sýra, 100 g majonézy, 100 g čerstvých paprik,
80 g cibule, 2 stroužky česneku, 2feferonky, pepř, sůl. Majonézu dáme do mísy, přidáme jemně nasekané hovězí maso, nastrouhaný sýr, nakrájené papriky, cibuli, česnek utřený se solí, 2feferonky, opepříme a dobře promícháme.
KUŘECÍ POMAZÁNKA S JABLKY A KŘENEM:
250 g vařeného (pečeného) kuřecího masa, 50 g pomazánkového másla, 2 jablka,
5 lžic majonézy, 1 lžička strouhaného křenu, 1/2 lžičky citrónové šťávy, mletý pepř, sůl.
Maso drobně nakrájíme nebo umeleme. Máslo umícháme s majonézou, křenem
a nastrouhanými jablky. Ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou. Přidáme maso, promícháme a mažeme na chleba. Můžeme posypat čerstvým nasekaným koprem.
VEPŘOVÁ PIKANTNÍ POMAZÁNKA:
250 g pečeného vepřového masa, 1 cibule, 2 rajčata, 2 papriky, česnek, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce ostrého kečupu, mletý pepř, sůl. Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená rajčata a papriky. Dusíme, až se všechna šťáva vydusí. Vmícháme utřený česnek, pomleté pečené maso, sójovou omáčku a kečup. Osolíme, opepříme, prohřejeme a mažeme na topinky nebo opečené plátky veky.
POMAZÁNKA BULHARSKÁ:
500 g vařeného hovězího masa, 1 malý rajský protlak, 1 velká cibule, 2 uvařené brambory,
2 kyselé okurky, 1 lžíce křenu, 1 lžíce hořčice, 150 g majonézy, mletý pepř, sůl. Maso umeleme, přidáme nastrouhané vařené brambory, jemně nakrájenou cibuli i okurky, nastrouhaný křen. Smícháme majonézu s hořčicí, rajským protlakem a promícháme s masem. Osolíme, opepříme a mažeme na veku, topinky.
BŮČKOVÁ POMAZÁNKA S PAPRIKAMI:
50 g pečeného bůčku, 1 vařený brambor, 2 zelené papriky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, křen, sůl. Bůček umeleme společně s bramborem, cibulí, česnekem a paprikami. Osolíme, promícháme, zdobíme strouhaným křenem.
POMAZÁNKA Z VEPŘOVÉ KONZERVY:
1 velká vepřová konzerva, 1 cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 malá majonéza, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř. Maso z konzervy zbavíme tuku, nakrájíme na kousky, smícháme s drobně nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, nakrájenými vajíčky. Spojíme majonézou, opepříme, solit nemusíme. Mažeme na tmavý chléb, ozdobíme okurkou, rajčetem, podle chuti.