Rajská se sekanou a sekaná v paprice
Rajská omáčka
5 velkých protlaků (jako velká paštika v té umělé krabičce)
2 cibule nakrájet nahrubo
3 stroužky česneku
7 kuliček celého pepře
7 kuliček nového koření
Sůl asi 1/5 lžičky kávové
Špetka tymiánu (opravdu špetka cca 1/3 malé lžičky) Hladká mouka
Cubuli dáme do kastrolu (většího) a necháme zpěnit a trošku zesklovatět,přidáme koření (nové, pepř a tymián a sůl)a necháme zavonět, pak přidáme nakrájený česnek (nemačkat, nakrájet na kousky), trošku zamíchat a nechat zavonět.
Odstavíme si kastrol z ohně a vysypeme rajské protlaky, šoupnem zpět na oheň a promícháme. Přilijeme vodu (můžem si ju v konvici předehřát) asi tak 1,5 litru a necháme vařit 20 min., když se voda vyvaří, tak přilejem. Potom rozmícháme asi 4 lžíce polévkové hladké mouky ve vodě a přes síto nalejeme do omáčky, pořád míchat, začne houstnout. Pokud by bla moc řídká, ještě rozmícháme lžíci mouky v tgrošce vody a přidáme. Vařit aspoň 1/4 hodiny a pořád míchat. Omáčka by měla být tak akorát ne moc hustá, aby v ní nestála lžíce a ne moc řídká, měla by trochu držet na vařečce. Potom odstavíme a přecedíme přes cedník, dochutíme cukrem, octem a solí. Dochucujem opatrně, raději přidávat malé množství - cukru asi tak 4 lžíce, octa malá lžička a sůl po špetkách.
Dobrou chuť
Sekaná
No jo, normální sekaná, někdo do ní přidává vařenou rýži, ale mě to nechutná.
Sekaná - 1 kg mletého masa,
2 cibule (nechat zpěnit na tuku a pak přidat do masa),
2 vejce,
4 rohlíky namočit do vody a pak vymačkat a přidat do masa,
l,5 kávová lžička soli
mletý pepř - trochu
1/2 balíčku majoránky
celá hlavička česneku utřít nebo namačkat (v mačkači)
trochu strouhanky
Promíchat, namočit ruce do studené vody a vytvarovat bochánky sekané, strčit do trouby na vymazaný plech a péct. Podlívat, aby bylo tak 0,5 cm vody a hezky dozlatova upéct.
Do papriky
Můžeš to nacpat i do paprik a strčit do trouby péct. Podlívat a když by bylo málo šťávy tak nakonec ještě přidat vodu a sádlo nebo máslo. S bramborem by to taky mohlo jít.